Istoric

Istoric

Începuturile

Studiourile au găzduit producţii începând cu anii 1950. La momentul finalizării construcţiei, Studiourile Buftea deţineau patru platouri, un platou pentru filmări combinate şi un laborator pentru prelucrare a peliculei.

Producţia de film în perioada comunistă

Din 1959 până în 1989, Studiourile au produs peste douăzeci de filme pe an, câştigând recunoaştere internaţională la prestigioase festivaluri de film internaţionale:

  • 1957 - Scurtă istorie (A Short History) regizat de Ion Popescu-Gopo a obţinut trofeul ''Palme d'Or'' pentru Scurtmetraj;
  • 1965 - Pădurea spânzuraţilor (Forest of the Hanged) regizat de Liviu Ciulei a câştigat premiul pentru Cel mai bun regizor;
  • 1966 - Răscoala (Blazing Winter) regizat de Mircea Mureşan a câştigat premiul pentru debut;
  • 1969 - Cântecele Renaşterii (Rennaissance Songs), un documentar despre Corul Madrigal, regizat de Mirel Ilieşiu a câştigat trofeul ''Palme d'Or'' pentru Scurtmetraj.

Condiţiile tehnice oferite de studiourile româneşti au permis ca un mare număr de coproducţii internaţionale să fie filmate la Buftea înainte de 1990: Ciulinii Bărăganului regizat de L. Daquin, Codin şi Steaua făra nume, ambele regizate de Henri Colpi, Serbările galante regizat de René Clair, Dacii regizat de Sergiu Nicolaescu şi Columna regizat de Mircea Drăgan.

Tranziţia la economia de piaţă

După Revoluţia Română din 1989, producţia de film a scăzut drastic şi multe săli de cinema s-au închis. În ciuda acestor dezavantaje, regizorii de film români au reuşit să îşi facă auzită vocea şi au primit recunoaştere internaţională.

Un nou început

În 1998, Studiourile au fost achiziţionate prin licitaţie publică de Grupul MediaPro - cel mai mare trust media din România, deţinut de Adrian Sârbu. A fost nevoie de mai mult de un an de renovări intense pentru a readuce la viaţă capacităţile de producţie. În prezent Studiourile MediaPro deţin 19 platouri de filmare, cel mai mare bazin pentru filmări subacvatice din Europa de Est, un domeniu impresionant (situat pe malul unui lac), mai mult de 30.000 de costume din toate perioadele istorice şi impresionante decoruri exterioare.

Prima producţie importantă de după 1998 a fost filmată în 2000. Amen, regizat de Costa Gavras, a restabilit reputaţia Studiourilor MediaPro şi a deschis drumul pentru mai bine de 50 de producţii internaţionale.

În anii care au urmat nume de prestigiu ale cinematografiei mondiale precum Demi Moore, Cuba Gooding Jr, Josh Hartnett, Woody Harrelson, Melissa Leo, Shia LaBeouf, Franco Zeffirelli, Jeremy Irons, Sissy Spacek, Donald Sutherland, Andy Garcia, Dennis Hopper, Fanny Ardant, Robert Carlyle, Dolph Lundgren, Bob Hoskins, Christoph Waltz, Matt Damon, Tilda Swinton sau Olivier Martinez au pus piciorul în Studiouri şi au lucrat la producţii importante : Joyeux Noël, nominalizare franceză la Premiile Academiei Americane de Film şi la Globurile de Aur, Sex Traffic, care a câştigat 9 premii BAFTA, The Cave, un film horror SF, An American Haunting, Bunraku, The Whistleblower, Assassination Games, The Timber, Blood and Chocolate, The Necessary Death of Charlie Countryman şi The Zero Theorem regizat de Terry Gilliam .

In perioada 2009 - 2015, Studiourile au fost parte a MediaPro Entertainment, divizia de creaţie şi producţie a celui mai mare producător şi distribuitor de conţinut din regiune, Central European Media Enterprises (CME). Cu servicii de producţie, facilităţi şi peste 25 de staţii TV în 6 ţări (Romania, Republica Cehă, Bulgaria, Croaţia, Slovacia şi Slovenia), şi sprijinit deTime Warner, CME este cel mai mare jucător din industria de entertainment din regiune.

Studiourile MediaPro şi-au diversificat gama de servicii pentru a include şi segmentul producţiilor de televiziune. Lucrând cu Central European Media Enterprises, Studiourile MediaPro şi compania soră, MediaPro Pictures, au produs primul serial local, La Bloc (2002), precum şi prima telenovelă românească, Numai Iubirea (2004). La Bloc a fost difuzat timp de 13 sezoane, un record pentru un serial românesc de televiziune. Portofoliul de producţii de televiziune include numeroase alte telenovele şi seriale, un serial poliţist (Băieţi buni), prima telenovelă românească pentru adolescenţi Cu un pas înainte, Pariu cu viaţa, Regina şi numeroase alte filme de televiziune.

Studiourile MediaPro furnizează servicii de producţie şi pentru spoturi publicitare, sedinţe foto, videoclipuri muzicale, evenimente private şi corporate.